Menü

Beázott iPhone: így mentsd meg vízbe fulladt készüléked!

Beázott iPhone orvoslása ultrahangos tisztítással

A leggyakoribb iPhone balesetek közé tartozik a készülék vízbe vagy egyéb más folyadékba való esése, amelytől vagy rögtön működésképtelenné válik az eszköz vagy a későbbiekben jelentkezhetnek a problémák. Mint jól tudjuk az elektronikai eszközök és a folyadékok nincsenek túl jó viszonyban egymással, így általában a házi praktikák sem művelnek csodát, ha már megtörtént a baj. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy mit tegyél és ne tegyél, ha beütött a krach!

Beázás

Beázás alatt legtöbbször a vízbe esést értjük, de sokan nem tudják, hogy a magas páratartalom is képes kárt tenni a készülékekben. Így a fürdőszobába, uszodába vitt iPhone-ok esetében is fennáll a veszély, hogy a víz pára formájában jut a készülékbe.

Továbbá edzés közben sem érdemes kezünkben tartogatni vagy zsebbe helyezni az eszközöket, ugyanis az izzadság is képes hasonló károkat okozni. A direkt, vízbe való ejtés annyiból szerencsésnek mondható, hogy könnyű felismerni a meghibásodások okát, míg pára esetén sokszor csak később ismerjük fel a beázásra utaló jeleket.

Na de akkor hogyan veheted észre a beázást pára esetén? Ha a mikrofon vagy a hangszóró recseg-ropog vagy a kijelzőn különböző elszíneződések, színfoltok jelennek meg, akkor egyértelműen beázással van dolgod.

Az iPhone 7 és annál újabb modellek tulajdonosai számára jó hír, hogy készülékük por-, csepp- és vízállóság védettségi mértéke már sokkal kedvezőbb, mint a korábbi készülékeké.

Ezeket NE tedd, ha vízbe esett az iPhone-od!

  • Ne tedd rizsbe!
  • Ne szárítsd hajszárítóval!
  • Semmi esetre se szereld szét!

Mikor megtörténik a baj, valószínűleg minden háztartásban az első ötletek között merül fel a készülék rizsben való szárítása annak reményében, hogy ez valóban megoldja a problémát és a készülékből az utolsó cseppig, minden folyadékot felszív a rizs.

Nos ez valójában sokkal többet árt, mint használ, ugyanis a rizsben található keményítőt kioldja a nedvesség, majd az iPhone alkatrészek közé kerülve további meghibásodásokat okoz. Illetve a száraz rizsszemek képesek beékelődni a csatlakozókba, amelynek eltávolítása is egy külön procedúra.

A hajszárítóval való szárítás sem épp ideális, ugyanis a hirtelen magas hőhatás egyes alkatrészeket, csatlakozókat képes megolvasztani, így sok esetben nem is maga a beázás, hanem annak “orvoslása” okozza a műszaki problémát.

Tapasztalat és célszerszámok hiányában pedig semmi esetre se szereld szét a készüléked!

Ezeket tedd!

  • Azonnal kapcsold ki
  • Próbáld meg kiütögetni a vizet
  • Látogass el az iBerry szervizbe

Azonnal kapcsold ki iPhone készüléked, még akkor is, ha működőképesnek tűnik az eszköz, majd irány egy iPhone szerviz!

Persze mindenki azt gondolhatja, hogy milyen jó marketing fogás, hogy rögtön a szerviz szolgáltatásunkat ajánljuk, de ha nem szeretnél duplán fizetni, akkor érdemes már elsőre professzionális helyre, szakemberekhez fordulni!

Beázás esetén az időfaktor nagyon lényeges, sajnos sokszor szembesülünk azzal, hogy az otthoni javítgatás nem hozott eredményt, majd csak pár nap után szánják rá magukat, hogy időt és pénzt forditsanak a beázott iPhone megjavíttatására, de olykor már késő, kicsúsztunk az időből.

A folyadék baleset után zárlat léphet fel, hiszen az alkatrészek ekkor még feszültség alatt vannak, ám amennyiben rögtön nem jelentkeznek a problémák, sajnos akkor sincs készüléked biztonságban, ugyanis nagy az esély rá, hogy a későbbi korróziós folyamatok áldozatává válik és végül tönkremegy.

Mi történik a szervizben?

A szervizben első körben felmérjük a keletkezett károkat és ennek megfelelően járunk el. Ultrahangos tisztítással eltávolítjuk a készülékben maradt folyadékot, illetve amennyiben szükséges a meghibásodott alkatrészeket is cseréljük. Úgy gondoljuk, hogy érdemesebb rögtön szervizben elvégezni az ultrahangos tisztítást, mert a tapasztalat az, hogy az időhúzással a költségek is csak folyamatosan nőnek, mígnem a beázott iPhone használhatatlanná válik és így elkerülhetetlen a készülék cseréje.

Összességében elmondhatjuk, hogy a legjobb tippünk beázás ellen a megelőzés, tehát ne tartsd hátsó zsebben a telefont, óvd a párás helyektől és használj magas minőségű telefontokot!

Ha pedig már megtörtént a baj és szeretett telefonodat továbbra is szeretnéd használni, akkor ne kezdj otthoni praktikákba. A lehető leggyorsabban juttasd el beázott iPhone-odat a professzionális eszközökkel felszerelt iBerry szervizbe.