Menü

Használt iPhone vásárlás: erre mindenképp figyelj!

Használt iPhone vásárlás

A legújabb iPhone modellek ára manapság csillagászati magasságokban mozog, ezért a fogcsikorgatva kiadott súlyos összegek helyett a használt iPhone vásárlás szerintünk szuper opció lehet. A “használt” szó hallatán talán még mindig él egy kis sztereotípia az emberek fejében, de meg kell hogy nyugtassunk, az iBerryben található telefonokat nehéz megkülönböztetni a vadiúj készülékektől. Ennek az az oka, hogy üzletünkben vannak olyan kulcsfontosságú szabályok, amelyek segítségével ügyfeleinknek a legszebb állapotban lévő készülékeket, a leghatékonyabb szolgáltatások mellett tudjuk biztosítani.

Ezeket az aranyszabályokat ebben a cikkben pedig veled is megosztjuk, hogy elhesegessünk minden kételyt, ha használt iPhone vásárláson töröd a fejed.

Használt iPhone vásárlás előtti 12 pontos checklist:

1. IMEI-szám: Az IMEI-szám (International Mobile Equipment Identity) egy 15 számjegyből álló, nemzetközi azonosító, amellyel ki lehet szűrni, hogy az adott készülék esetleg nem elveszett vagy lopott. Az IMEI-t a Hívás appban a *#06# kombináció beírásával vagy a Beállításokban találod az Állapot vagy a Rendszer menüpontban a telefon adatainál.

2. Activation Lock: Ezalatt az iPhone iCloud fiók általi védettségét jelenti, azaz, ha a fiókot valaki más jelszava védi a használattól, úgy az eszköz valójában működésképtelenné válik számodra.

3. Kártyafüggetlenség: Legjobb ha kártyafüggetlen készüléket vásárolsz, mert így nem lehet gond a SIM-kártya behelyezés után. Azonban hálózatfüggő iPhone esetén sincs nagy probléma, ugyanis a készülékeket (jótállás lejárta után, bizonyos összeg ellenében) függetleníteni is lehet.

4. Akkumulátor állapot: Az akkumulátor állapota egy sarkalatos pont, ugyanis nincs egy meghatározott % szám, amelynél azt mondhatjuk, hogy az még jó vagy már rossz, hiszen minden egyes iPhone modellnél mást-mást jelenthetnek ezek. Mi mindig azt hangsúlyozzuk, hogy a készülék akkumulátora akkor már nem felel meg a mindennapi használatra, ha a töltöttség hirtelen leesik, a készülék hideg vagy meleg hatására kikapcsol, vagy túl gyakran kell töltőre dugni. Ha a telefon láthatóan fel van púposodva az akkumulátornak köszönhetően, akkor ebben az esetben már menthetetlen az akksi, rossz esetben a készülék is.

5. Esztétikai hibák: Valljuk be, törött, repedt, erősen karcos telefonért senki sem ad szívesen pénzt, ezért fontos ellenőrizni a telefon külső állapotát, a kijelzőre különös figyelmet fordítva. Természetes, hogy egy használt telefon nem lesz 100%-ban karcmentes, de a külső sokat elmondhat a belsőről is, ezért, ha nem is nagyítóval, de érdemes alaposan átvizsgálni a készüléket. Figyelünk az alkatrészek illeszkedésére is.

6. Touch ID, Face ID: A Touch ID és a Face ID az azonosítás 2 elengedhetetlen funkciója, mondhatni, hogy ezek az iPhoneok “lakáskulcsai”. Ha probléma van velük jobb kétszer meggondolni a vásárlást, hiszen gondolj bele, hogy otthonodba is igen nehezen jutnál be egy törött ajtókulccsal.

7. Nyomógombok ellenőrzése: A beragadt, működésképtelen gombok sok bosszúságot okozhatnak a mindennapi használat során, és cseréjük sem a legolcsóbb mulatság.

8. Hálózati kapcsolatok működése: Minden esetben szükséges a Bluetooth és a Wifi működését ellenőrizni, mivel probléma esetén annak megoldása szaktudást igényel.

9. Bemenetek, csatlakozók ellenőrzése: A poros, koszos, eldugult töltőnyílások, csatlakozási, töltési hibákat okozhatnak, amik a telefonban egyéb meghibásodásokhoz is vezethetnek.

10. Kamerák: Az elő- és hátlapi kamerákat is illik alaposan szemügyre venni, továbbá a képminőséget is érdemes lecsekkolni. Több próbafotót is készítünk, figyelve a fehér és sötét részekre.

11. Hangszórók: A lényeg, hogy ne recsegjen-ropogjon, mert általában ilyen probléma instant cserét is jelent, ami további költséget von maga után.

12. Ár: Igen igen, sajnos egy túl alacsony ár is igen gyanús lehet. Ha egy “túl szép, hogy igaz legyen” ajánlattal találkozol, akkor érdemes erősen gyanakodni, hogy valamilyen műszaki és/vagy esztétikai dolog áll a háttérben, ne adj Isten, még lopott készülékekbe is belefuthatsz.

Használt iPhone vásárlás előnyei

  • nem meglepő módon a készülékek ára sokkal kedvezőbb
  • rendkívül szép állapotban lévő iPhone-okkat is ki lehet fogni (sokan még a töltőhöz kapott fóliát is megőrzik)
  • ugyanúgy biztosítunk rá garanciát
  • adásvételi szerződéssel be vagy biztosítva
  • letiltás ellen pedig örök garanciát vállalunk

Használt iPhone vásárlás hátrányai

  • sok körültekintést és utánajárást jelent (ezt meg tudjuk spórolni, ha nálunk veszed)
  • nincs meg a friss, ropogós kicsomagolás élménye
  • használatból adódó apró karcokkal találkozhatsz, de egy mutatós tok és egy üvegfólia után egyáltalán nem fognak zavarni
  • a vásárlás magánszemélytől nem feltétlenül megbízható, ezért kétes helyekről/személyektől ne vásárolj

Negatívumként talán ezeket a momentumokat tudnánk megemlíteni, de az iBerry csapatának jófejsége még ezeket is kárpótolja.

A pénztárca megkímélése miatt a használt modellek vásárlása egy remek lehetőség lehet bárki számára, csupán egy kis óvatosságot és körültekintést igényel. Mi minden iPhone-unknál a fent említett checklistet végigvesszük – sőt bizonyos modelleknél még ennél is többet – mielőtt kiadnánk őket a kezünkből ügyfeleinknek.

Ha Te is megbízható helyről szeretnél iPhonet vásárolni, garanciával és adásvételi szerződéssel bebiztosítva magad, akkor látogass el az iBerrybe, ahol segítőkész kollégáink állnak rendelkezésedre! Tekintsd meg használt iPhone kínálatunkat a linkre kattintva!