Menü

iPhone akkumulátor kapacitás ellenőrzése

iPhone akkumulátor kapacitás

Úgy érzed, hogy romlik az iPhone-od akkumulátorának állapota? Sajnos minden iPhone készülék életében előbb-utóbb felbukkan ez a jelenség, hiába igen kiemelkedő az iPhone-ok akkumulátor-élettartama. Tippjeink segítségével könnyedén tudod ellenőrizni saját magad is, hogy milyen állapotú akkumulátor szuperál kedvenc almás telefonodban. Ebben a cikkben megmutatjuk hogyan!

Honnan tudom, hogy gyengül az iPhone akkumulátor állapota?

Jól felismerhető jelei vannak az akkumulátor kapacitásának csökkenésének. A legtipikusabb esetek a következők:

 • Alacsonyabb kapacitás: azaz gyorsabban merül a készülék, “kevesebb ideig bírja szuflával”
 • Hirtelen csökken, leugrik a százalékos akkumulátor állapot visszajelzés
 • Töltött állapotban is kikapcsol (pl. 20%-on), majd pár perc várakozás után visszakapcsolható
 • A téli hidegben gyorsan lemerül, esetleg kikapcsol
 • Hosszabb idő alatt indulnak el az alkalmazások
 • Kisebb képkockasebesség figyelhető meg görgetés közben
 • Halványabb a kijelző háttérvilágítása
 • A háttérben frissülő alkalmazásokat újra betöltődnek indítás után

Ha a fenti eseteket tapasztalod, akár többet is egyszerre, szinte biztos, hogy igen rossz állapotban van az akksid!

De mennyit is kell kibírnia egy akksinak?

iPhone akkumulátor töltési ciklus

Mikor tudhatod, hogy cserélni kell az akkumulátort?

A fenti esetek megjelenésével egyértelműen, de ha a nyers adatokat nézzük, akkor az Apple hivatalosan 500 töltési ciklust garantál az akkumulátorokra. Az Apple hivatalos weboldalán a következő olvasható:

A szabványos akkumulátorok úgy vannak megalkotva, hogy az eredeti kapacitásuknak akár a 80%-át is megőrizzék 500 teljes töltési ciklus mellett, amennyiben normál körülmények között működnek. Az egyéves jótállás kiterjed a meghibásodott akkumulátor szervizelésére is.

Mi az a töltési ciklus?

1 töltési ciklus egy teljes lemerülést és egy teljes feltöltést jelent. Az 500-as szám pedig az a határ, ahol még ez 20%-os minőségromlást megenged.

Ez sajnos a lítiumion-akkumulátorok velejárója. Ezt tudja a technológia. Ettől a határtól kezdve pedig érezhetően romlani kezd az akku teljesítménye. Ez a jelenség egy ideig még alig észrevehető, majd bosszantó lesz, de később veszélyes is lehet (például a felpúposodó akksi felnyomja a kijelzőt).

Sajnos hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy az akkumulátorok az okostelefonok leginkább elhasználódó alkatrészei. Egy új akkumulátorral még sokáig használható egy telefon, nem kell egyből kukába dobni. Ez pedig a pénztárcánkat sem viseli meg annyira.

Az Apple korábban az akkumulátor és a telefon állapotát úgy próbálta megőrizni, hogy visszavette szoftveresen a hardveres képességét, ha egy kritikus szintet elért. Ez viszont sok felhasználónál kiverte a biztosítékot, érthető okoknál fogva. Emiatt ezt a “funkciót” megszűntették, és bevezették az akku állapot visszajelzését az iOS 13.1-el.

Összegezve az eddigieket: ha egyre gyakrabban kell töltened az iPhone-odat és egyre gyorsabban merül, akkor ideje ellenőrizned az akkumulátor állapotát!

iPhone akkumulátor állapot ellenőrzése iOS 14-en

Ha nem érdekelnek a technikai adatok vagy nem vagy egy nagy technikai szaki, akkor könnyedén ellenőrizheted az iPhone akkumulátor állapotát a készülék beállításai között:

Beállítások > Akkumulátor > Akku állapota

Akku állapota

A következő üzenetek közül valamelyik vissza fog köszönni. Fentről lefelé haladunk az egyre kellemetlenebb üzenetekig:

 • Normál teljesítmény: “Az akkumulátora jelenleg támogatja a normál csúcsteljesítményt.”
 • Teljesítményfelügyelet alkalmazása: “Ez az iPhone váratlanul leállt, mert az akkumulátor nem volt képes elegendő csúcsteljesítményt nyújtani. A teljesítménykezelés bekapcsolt, hogy ez ne forduljon elő többször.”
 • Az akkumulátor állapota ismeretlen: “Ez az iPhone nem tudja felmérni az akkumulátor állapotát. Szervizeltetheti az akkumulátort egy hivatalos Apple-márkaszervizzel. További infók a szervizelési lehetőségekről…”
 • Teljesítményfelügyelet kikapcsolva: “Ez az iPhone váratlanul leállt, mert az akkumulátor nem volt képes elegendő csúcsteljesítményt nyújtani. Ön kézzel letiltotta a teljesítménykezelés általi védelmet.”
 • Romlott az akkumulátor állapota: “Az akkumulátorának állapota jelentősen romlott. Kicseréltetheti az akkumulátort egy hivatalos Apple-márkaszervizzel a teljes teljesítmény és kapacitás visszaállítása érdekében. További infók a szervizelési lehetőségekről…”

iPhone akkumulátor állapot: Coconut Battery

Ha szeretnéd egy profi programmal ellenőrizni az iPhone akkumulátor állapotát, akkor a coconutBattery-t tudjuk javasolni. Ezt a következő linken keresztül érheted el:

https://coconut-flavour.com/coconutbattery/

coconutBattery

Néhány jelentős funkció:

 • a készülék és akkumulátor “kora” napban és órában kifejezve
 • milyen gyakran volt töltve az akkumulátor
 • az akkumulátor állapota, “egészsége”: átlagos hőmérséklet
 • egyéb infók az akksiról, pl: mikor lett gyártva és ki által, stb.

iPhone akkumulátor cseréje

Ha a fenti procedúrák segítségével szomorú híreket kaptál az iPhone-od akkumulátorának állapotáról, akkor sajnos cserélni kell az alkatrészt. Három megoldás közül tudsz választani:

 • Ha a készülék még garanciális, akkor egy hivatalos Apple szervizben díjmentesen segíteni tudnak.
 • Ha a készülék már nem rendelkezik garanciával, akkor választhatod az Apple akkumulátorcsere programját.
 • Hozd el hozzánk, az iBerry-hez, hogy gondos kezek között gyorsan kicseréljük az akkumulátort a készülékedben, amihez garanciát is biztosítunk!

A cserét mindenképp bízd szakértőre, mivel a cseréhez megbízható akkumulátorra (nem valamilyen gagyi utángyártottra), és speciális szerszámokra van szükség a szétszereléshez, amit több ponton is el lehet baltázni!