Menü

iPhone képernyőfotó: így készíts screenshot-ot bármelyik modellen

Az iPhone-on képernyőfotót készíteni egyszerű, mindössze 2 gombot kell megnyomni. Az új iOS pedig még több lehetőséget kínál a screenshotokhoz.
iPhone screenshot

Az okostelefonok korában a képernyőfotó készítése észrevétlenül beépült mindennapjainkba. Ahogy ébredés után átpörgetjük a híreket, üzenetváltásainkat vagy épp közösségi média posztokat böngészünk, számtalanszor találkozunk olyan pillanatokkal, amelyeket meg szeretnénk őrizni vagy tovább küldeni. Egy vicces mém, egy inspiráló idézet, egy fontos értesítés vagy akár egy játékbeli rekord megosztása – mind-mind olyan apró részletek, amiket egy gyors screenshot segítségével egyszerűen rögzíthetünk. Ez a kis művelet reflexszerűen a mindennapi kommunikációnk részévé vált.

Ebben a blogposztban lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készíthetsz képernyőfotót vagy akár teljes oldalas screenshotot a böngésződ tartalmáról – bármelyik iPhone modellen.

Képernyőfotó készítése

Az iPhone-okon a képernyőfotó készítése általában 2 gomb egyidejű megnyomásával történik, hasonlóan más gyártók eszközeihez.

képernyőfotó

Képernyőfotó készítése Face ID-val rendelkező iPhone-on: (jobb) oldalsó gomb + hangerőnövelő gomb.

képernyőfotó

Képernyőfotó készítése Touch ID-s és oldalsó gombos iPhone-okon: (jobb) oldalsó gomb + Home gomb.

képernyőfotó

Képernyőfotó készítése felső gombos iPhone-okon: felső gomb + Home gomb.

A képernyőfotókat az iOS a Fotók applikációba menti. Ha az összes képernyőfotót egyetlen helyen szeretnéd megnézni és válogatni közülük, akkor csak nyisd meg a Fotók appot, majd > Albumok > Képernyőfotók menü alatt találod a Médiatípusok szekcióban.

Teljes oldalas képernyőfotó készítése

A teljes oldalas képernyőfotó lehetővé teszi, hogy egy weboldal vagy dokumentum teljes tartalmát egyetlen képen rögzítsd, nem csak azt a részt, ami éppen a kijelzőn látható. Ez különösen hasznos lehet hosszabb cikkek, receptek vagy útmutatók mentéséhez és megosztásához. Ehhez kövesd az alábbi lépéseket:

  1. Készíts képernyőfotót a korábban ismertetett módszerek egyikével.
  2. A megjelenő kép fölött válts a „Képernyő” fülről a „Teljes oldal” opcióra.
  3. Kattints a jobb felső sarokban található felfelé mutató nyíl ikonra.
  4. Válaszd a „Mentés a Fájlokba” lehetőséget.
  5. A Fájlok alkalmazásban találod majd a teljes mentett oldalt PDF formátumban.

Ha nem szeretnéd elmenteni, akkor a megosztási lehetőségekkel egyből tovább is küldheted az adott fotót.

Képernyőfotó készítése a hátlapra koppintással

Tudtad, hogy az iPhone-odon akár a hátlapra koppintással is készíthetsz képernyőfotót? Az iOS egyik kevésbé ismert, de nagyon praktikus funkciója a „Hátlap koppintás”, amely lehetővé teszi, hogy különböző műveleteket végezz el a telefonod hátuljának megérintésével. Ezzel a beállítással egyszerűen és gyorsan készíthetsz screenshotot anélkül, hogy bármelyik gombot meg kellene nyomnod. Illetve olyan esetekben is működik, amikor a klasszikus 2 gombos lenyomás nem készít fotót.

Ezt a következő menüben tudod beállítani: Beállítások > Kisegítő lehetőségek > Érintés > Koppintás hátul. Itt pedig kiválaszthatod, hogy dupla vagy tripla koppintásra készüljön el a kép.

+2 tipp a screenshotok kapcsán

másolás és törlés

1. Képernyőfotó másolása a vágólapra és automatikus törlése

Ha csak átmenetileg van szükséged egy képernyőfotóra, például egy gyors megosztáshoz, az iPhone-odon lehetőséged van a képernyőfotót közvetlenül a vágólapra másolni, majd automatikusan törölni. Ezzel a módszerrel nem kell a fotókat később kézzel törölgetni, és a képek nem foglalják a helyet a galériádban. Ideális megoldás, ha gyorsan és hatékonyan szeretnél megosztani valamit! Ehhez koppints a bal alsó sarokban megjelenő bélyegképre > Kész > Másolás és törlés

képernyőfotó az AssistiveTouch segítségével

2. Képernyőfotó AssistiveTouch funkcióval

Ez a funkció főleg akkor volt hasznos, amikor még a Home gombbal szerelt készülékek voltak a leginkább elterjedtek. Ha a főgomb meghibásodott, akkor többek között már képernyőfotó készítésre sem volt lehetőség. Erre adott egy megoldást az AssistiveTouch, amit a Beállítások > Kisegítő lehetőségek > Érintés > AssistiveTouch beállításokban lehet testre szabni.