Menü

iPhone tisztítás: ezeket csináld, ha elnyelte a por

A professzionális iPhone tisztítás szétszereléssel kezdődik.

Napjainkban az iPhone készülékek ébredéstől lefekvésig végigkísérik a napjainkat, így nem csoda, hogy rengeteg szennyeződéssel, porral, zsiradékkal érintkeznek. A képernyőn található baktériumokról nem is beszélve, amellyel később kezünk és arcunk is kontaktusba kerül.

Nem csatlakozik rendesen a töltő? A hangszóró sem az igazi már? Nagy valószínűséggel megérett az iPhone készüléked egy professzionális tisztításra!

Az interneten rengeteg információ kering arról, hogyan lehet házilag, fogpiszkálóval és egyéb hasonlóan alkalmatlan eszközzel iPhone-t tisztítani, de mi ezeket a módszereket semmiképp nem ajánljuk. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy melyek azok a sarkalatos pontok, amelyekre a készülék tisztítása során figyelemmel kell lenni.

iPhone képernyő tisztítása

A képernyő tisztítása valójában nem túl komplikált, az Apple ajánlása szerint első lépésként a készüléket kikapcsolt állapotba kell helyezni, majd 70%-os izopropil-alkoholos törlőkendővel, 75%-os etilalkoholos törlőkendővel vagy Clorox fertőtlenítő törlőkendővel finoman át kell törölni a képernyőt.

Fontos, hogy fehérítőt vagy hidrogén-peroxidot tartalmazó anyagokat semmiképp ne alkalmazzunk, illetve ügyelni kell arra is, hogy folyadék ne kerüljön a nyílásokba. A legjobb, ha szálmentes törlőt vagy microfiber (mikroszálas) törlőkendőt alkalmazunk, így biztosak lehetünk abban, hogy nem karcoljuk meg a kijelzőt.

Az iPhone ujjlenyomatálló, olajtaszító bevonattal rendelkezik, így elegendő, ha finom, gyengéd mozdulatokkal végezzük a tisztítást. Súrolni, dörzsölni nem célszerű, mivel ez csökkenti bevonat hatékonyságát.

Home-, hangerő- és bekapcsoló gomb tisztítása

Szerencsére a telefontok nagyban védi az oldalsó gombokat a szennyeződésektől, de a porszemek egy része óhatatlanul is beférkőzik ezekbe a kis résekbe. A gombok így már nagyobb kihívást jelentenek takarítás szempontjából, ugyanis nehéz hozzáférkőzni a nyílásokhoz. Az otthoni, fogpiszkálóval vagy egyéb vékony fém tárggyal való “piszkálást” nem ajánlanánk senkinek, ugyanis mély karcokat hozhatunk velük létre. Puha sörtéjű takarítókefével, fogkefével tehetsz egy próbát.

iPhone töltőnyílás és hangszóró tisztítás

A zsebben tartott készülékeknél gyakori jelenség, hogy láthatóan porral és szöszökkel telt a hangszóró rácsa és a töltőnyílás. Ez problémát okozhat telefonhívások során, illetve töltési nehézségekhez is vezethet. A hangszóró és töltőnyílás tisztítása során szintén nem ajánlatos a fogpiszkálós, fülpucolós manőver kipróbálása.

Tovább fokozhatjuk az eltömődést, de alkatrészeket is tönkre tehetünk, így véleményünk szerint érdemesebb egy szervizre bízni a nagyobb tisztítási munkálatokat, ahol szétszerelés után nagy levegőnyomással tökéletesen el lehet távolítani a makacs porcicákat. Ha szétszereljük a telefonod, akkor belülről takarítjuk ki. Ha te kívülről próbálod meg kipucolni a port, zsiradékokat, akkor a szennyeződéseket még inkább befelé juttathatod.

iPhone kamera tisztítása

A kamera lehet az iPhone tisztításának legkényesebb pontja, ugyanis viszonylag nehéz eltávolítani a szennyeződéseket, karcokat viszont annál könnyebb ejteni rajtuk. A képernyőhöz hasonlóan szintén mikroszálas törlőkendővel a lehető legóvatosabban, speciális lencse tisztító folyadékkal ápoljuk – legalábbis kívülről.

A gond ott kezdődik, ha a por a kamera lencséjének belsején jelentkezik. A leggyakoribb jelenség, amikor az iPhone kijelzőjén fehér foltokat tapasztalsz fényképezéskor. Ennek orvoslásához teljesen szét kell szerelni a készüléket, ki kell szedni a kijelzőt egy sor bonyolult művelet után, majd végső soron elvégezni a tisztítást.

Évente 1-2 alkalommal vagy amikor indokolttá válik (például sok időt töltött poros helyen a telefonod), mindenképp érdemes professzionális tisztítást végezni iPhone-odon, ha még sokáig szeretnéd azt használni. Az otthoni bütyköléssel sajnos az a probléma, hogy a nyílásokba dugdosott eszközök akár komoly károkat is okozhatnak, amelynek alkatrész csere lehet a vége.

Esetleg vízbe ejtetted a telefonod? Ebben az esetben ultrahangos tisztítással menthetjük meg készülékedet, ha beázott az iPhone-od. Bővebben a folyamatról a linkre kattintva olvashatsz!

Szoftveres “tisztítás”

Köztudott, hogy az iOS a legstabilabb mobil operációs rendszer, de alkalomadtán sokat gyorsíthatunk a készülékeden, ha újrarakjuk a szoftvert, azaz visszaállítjuk a gyári beállításokra. Ha szeretnéd, nagyon szívesen segítünk ebben is, természetesen adatmentéssel, és visszaállítással.

Ezt a folyamatot egyébként minden általunk forgalmazott használt iPhone esetében elvégezzük, így minden vásárlónkat egy friss, ropogós rendszer fogadja, hogy belakja azt.

Ha a Te készülékedre is ráférne már egy nagy generál, vagy csak szeretnéd, hogy lecseréljük karcos, repedt üvegfóliád, akkor hozd el az iBerry-be, ahol tetőtől talpig gondoskodunk iPhone-od tisztaságáról!